Hvor ofte burde man vaske og polere fritidsbåten utvendig?

Møkkete båt

De fleste av oss er enige om en ting: Det er ikke mye som er vakrere enn en skinnende blank båt på blikkstilt vann som speiler sjøen i det blanke skroget. Men hvor ofte er det behov for å vaske og polere en båt? Kan det bli for mye vask eller polering? I denne artikkelen får du svaret.

 

Ulik bruk – ulike behov

Vedlikeholdsbehovet og mønsteret for dette varierer veldig basert på hvordan du bruker båten. Om du bruker fritidsbåten sesongbasert på sommerhalvåret har man et helt annet mønster for vask og polering enn om du bruker båten hele året. Siden de fleste bruker båten mest på sommerhalvåret tar vi utgangspunkt i den type bruk videre i artikkelen.

 

Klargjøring før sesong

Om du gjør en grundig jobb med vask og polering før sjøsetting gjør du det enklere for deg selv når du ønsker å holde båten ren underveis i sesongen. Omfanget av jobben som må gjøres før sjøsetting kommer igjen an på hvor nøye du var da du pakket båten bort etter forrige sesong. 

Det er først og fremst veldig viktig å få vasket båten ordentlig ren for å fjerne sjøsalt fra fjorårets båtsesong og støv fra vinteropplagringen. Dette er viktig for å få et best mulig resultat ved poleringen. Om man ikke gjør et grundig nok forarbeid vil man se at poleringsputene vil bli mettet av møkk. Dette vil da bli smurt utover og man vil få et mye dårligere resultat enn hvis man gjør et grundig forarbeid. 

 

Underveis i sesongen

Når båten er på vannet er det fristende å benytte enhver tid til å kose seg om bord. Vi anbefaler likevel å bruke noe av tiden til å vaske over eksteriøret. Hvis båten brukes i saltvann er det ekstra behov for å vaske over. Gå gjerne over med en skånsom og effektiv såpe som Vorreiniger B når du ligger til land. Bruk en microfiberklut til å spre såpen og skyll av med en hageslange. Har du tilgang til høytrykkspyler og skumkanon, er det enda mer effektivt, men det kan likevel være lurt å gnukke litt ekstra med en microfiberklut etterpåføring via skumkanonen.


Etter sesong

Når sesongen er over og vinterlagring står for tur er det viktig med en grundig nedvask av båter som har hatt solfylte dager på sjøen i løpet av sesongen. Kombinasjonen av sol og sjøsprut tærer på eksteriøret på en båt og for å vaske ned og vedlikeholde anbefaler vi å bruke Vorreiniger B såpe. Hvis du har fått overflaterust av saltvannet noen steder, anbefaler vi bruker Reactve rust remover for å få bort dette. Denne er også svært effektiv for å rengjøre en møkkete vannlinje. Som siste finish før man pakker bort båten før vinteren er det lurt å spraye på Protector Wax for å danne en beskyttende hinne. Dette sparer deg for mye jobb når det er tid for å klargjøre båten for neste sesong.


Jevnlig vedlikehold er suksessoppskriften

Hvis du gjør grundig arbeid i alle fasene som beskrevet gjør du det enklere for deg selv. Er du glad i å vedlikeholde båten er det naturlig å gjøre det oftere, men liker du at vedlikeholdet underveis i sesongen skal være lettvint, er jobben du gjør ved klargjøring veldig viktig. En båt kan ikke få for mye vedlikehold på eksteriøret, men som oftest er båteiere mer glade i å nyte farkosten sin fremfor å vaske og polere. Finn din rytme på vedlikeholdet, men unngå skippertak, så blir det bra!

Copyright © 2019 Poleringsbutikken.no